4 vragen aan fotograaf Jelle Krings

Over zijn project Shield of Europe en zijn ervaring in Oekraïne.

UMFANG_Jelle Krings_The Guardian

Jelle Krings is een onafhankelijke fotograaf, verhalenverteller en journalist. Met zijn verhalen focust hij zich op oorlogsconflicten, klimaatverandering en vluchtelingencrisis. Zijn werk wordt onder meer gepubliceerd door The Guardian, National Geographic, De Volkskrant en het NRC Handelsblad.
Wij, UMFANG Creative Agency, hebben met hem samengewerkt aan het project Shield of Europe. Een project dat verschillende internationale awards en nominaties in de wacht heeft gesleept. Momenteel is Jelle bezig met verhalen rondom de oorlog-situatie in Oekraïne en wij mochten hem een aantal vragen stellen waar terugblikken naar Shield of Europe en zijn ervaring in Oekraïne.

Als je nu terugkijkt naar je vorige project ‘Shield of Europe’, wat is jou het meest bijgebleven?

Tijdens het maken van Shield of Europe bracht ik veel tijd door in vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos. De omstandigheden waarin mensen daar leven heeft grote invloed gehad op mijn werk en loopbaan als journalist. Een grote brand woedde tijdens een van mijn reizen naar het eiland door kamp Moria. Tienduizenden mensen vulden de straten van het eiland. Moeders ontvluchtte de vlammen met kinderen in hun armen, kinderen sliepen op straat, mannen bouwde haastig tentjes om hun gezinnen een nieuw tijdelijk onderdak de bieden voor de nacht. Even later arriveerde de Griekse ME. Met het doel om de vluchtelingen buiten de stad te houden schoten ze traangas af. Ook kinderen werden geraakt. Ze huilden, en hun moeders jammerde mee. “Help ons”, was hun boodschap aan Europa.

UMFANG_Shield of Europe_Jelle Krings

De omstandigheden waarin mensen daar leven heeft grote invloed gehad op mijn werk en loopbaan als journalist.

Voor ‘Shield of Europe’ ben je een afghaanse vrouw gaan volgen in Kamp Moria, heb je nog contact met deze vrouw en hoe gaat het nu met haar?

Tijdens mijn eerste reis naar Lesbos ontmoette ik de dappere Marzia, een jonge Afghaanse vrouw die verbleef in kamp Moria. Ik bleef haar opzoeken tijdens mijn reizen naar het eiland. Marzia deelt in de documentaire haar vluchtverhaal, en haar ervaringen in kamp Moria op het eiland, waar ze als vrijwillige vertaalster werkte in een kliniek van een NGO. Enkele maanden geleden spraken we elkaar voor het laatst, Marzia heeft na jaren doorzetten uiteindelijk asiel gekregen in Europa en studeert nu in Duitsland.

UMFANG_Shield of Europe_Jelle Krings_4

Momenteel ben je in Oekraïne, een situatie wat gek genoeg dichterbij voelt. Kun je iets loslaten over wat jouw doel is daar? 

Een paar weken voor de Russische invasie in Februari arriveerde ik in Kyiv. Na de invasie bracht ik het grootste deel van mijn tijd door in het land. Ik werkte in opdracht voor The Guardian en aan een nieuwe multimedia documentaire. Oekraïne heeft de hele wereld verrast met het tegenhouden van de Russische invasie. Succes na succes op het slagveld en een schijnbaar onuitputtelijke voorraad moed en vertrouwen. Maar dit alles heeft ook ontzettend veel levens verwoest en gekost.

Voor mijn nieuwe multimedia project ben ik diep in de spoorweg-community van het land gedoken. Er werken 230.000 mensen voor de Oekraïense spoorwegen. De organisatie is van groot belang voor het tegenhouden van de invasie en ook voor het in veiligheid brengen van vluchtelingen. Iedere dag gaan er evacuatie-treinen naar oorlogsgebied om mensen te redden. Ik ging vaak mee. De spoorweg mensen die ik ontmoette staan voor mij symbool voor de moed en de kracht van het Oekraïense volk. Gewone mensen, die grote dingen doen. Het project komt begin 2023 uit in multimedia, film en expositie. Je kunt me volgen op Instagram om op de hoogte te blijven van de vorderingen.

De spoorweg mensen die ik ontmoette staan voor mij symbool voor de moed en de kracht van het Oekraïense volk. Gewone mensen, die grote dingen doen.

De situatie in Oekraïne is dreigender en gevaarlijker dan op Lesbos, hoe ga je daarmee om als fotograaf en verhalenverteller?

De situatie in Oekraïne is op het moment natuurlijk uitdagend, zeker als je dichter bij het front komt. Om veilig te werken in oorlogsgebied is veel voorbereiding en training nodig, maar helemaal uitschakelen van het risico is niet mogelijk. Als journalist maak je deze afweging voordat je vertrekt. Het juiste team is ook van groot belang. Met The Guardian werken we met ervaren mensen, inclusief security adviser en lokale staff. 

UMFANG_Jelle Krings_The Guardian

UMFANG Creative Agency heeft in co-creatie met Jelle Krings en in samenwerking met Comfort Studio de interactieve website ontwikkeld voor Shield of Europe. Zijn nieuwste project over de oorlog in Oekraïne zal binnenkort aangekondigd en ontwikkeld worden door UMFANG Creative Agency. Volg onze social kanalen voor de laatste ontwikkelingen.


Brand impact maken met jouw merk?

Wij zijn momenteel beschikbaar om de kansen met jou te bespreken.

Neem contact op

Terug naar overzicht

Bastian Lievers

Co-Founder & Creative Director

Bastian Lievers is woonachtig in Borne, Twente. Bastian heeft Advertising gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en heeft een exchange mogen doen in New York. Na zijn afstuderen heeft hij samen met zijn teampartner Tim Blaney Davidson, als eerste Nederlands team de Future Lions Award gewonnen in Cannes. Daarna bij grote internationale bureau’s mogen werken zoals AKQA in Parijs, Londen en Amsterdam. Daarna bij J. Walter Thompson in Amsterdam. Naast zijn liefde voor FC Twente, vindt hij het leuk om in zijn vrije tijd te fotograferen en te reizen.

Direct contact bastian@umfang.com

Terug naar overzicht

Tim Blaney Davidson

Co-Founder & Creative Director

Tim Blaney Davidson is woonachtig in Amsterdam. Tim heeft Advertising gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Na zijn afstuderen heeft hij samen met zijn teampartner Bastian Lievers, als eerste Nederlands team de Future Lions Award mogen winnen in Cannes. Daarna bij grote internationale bureau’s mogen werken zoals AKQA in Parijs, Londen en Amsterdam. Daarna bij J. Walter Thompson in Amsterdam. Voor de rest is Tim full-time ajacied, part-time muziekliefhebber.

Direct contact tim@umfang.com

Scroll naar beneden